| **Galleri Galosch**

Författare Karlén, Per José Genre Barnbok
Förlag: Rabén & SjögrenÖvrigt: Bilderbok | | | |

Alla kan måla. Det spelar ingen roll vad det blir, bara det är fullt av liv, säger en av figurerna i Per José Karléns bilderbok Galleri Galosch. Och full av liv, färg och rörelse är denna berättelse om ett besök på en tavelutställning. Karlén tar ett originellt grepp om sitt ämne och skapar lekfullt och elegant ett sinnrikt verk om sitt eget bildskapande.

Vi får följa Suddgubben och Suddgumman som tillsammans med andra förmänskligade gestalter nyfiket vandrar från sal till sal på tavelgalleriet. De upptäcker att bilder kan ”skratta och tjatta, skryta och ryta”. Bilder kan vara både skrämmande och roliga. De kan få oss att kramas, dansa, pipa och lipa.

Utställningsrummen har olika teman, till exempel en yppig djungel där apor klättrar och trädens grenar dignar av exotiska frukter, eller ett blått hav, där den otäcke Bengt Bläckfisk håller till. I äventyrsrummet väcks reslusten, vare sig färden går till det lockande jordgubbslandet eller det vardagliga Kramfors. Och i rummet med alla porträtt möts man av så många stirrande ögon att man oroligt frågar sig vem som egentligen tittar på vem.

Det finns mycket att studera i de detaljrika bilderna med deras många intertexter. Karlén blinkar finurligt till andra bilderboksskapare, till exempel Inger och Lasse Sandberg. Både Laban och Labolina ses spöka runt på galleriet. Utan tvekan är bilderna det mest intressanta i ”Galleri Galosch”. Karlén arbetar med starka, lysande färger, och frikostigt låter han bilderna fylla ut hela uppslagen. Hans bildspråk påminner i fråga om både form och färgval en hel del om Tove Janssons. Konturerna är skarpa, och det är många stora, runda ögon som blickar mot oss, precis som i ”Hur gick det sen?” och ”Vem ska trösta knyttet?”.

Karlén, som är både illustratör och formgivare, är en djärv och egensinnig bilderbokskonstnär. Tidigare har han gett ut ”Boken om känslor” och ”Boken om drömmar”, också de färgstarka och expressiva.

”Galleri Galosch” kan läsas som en hyllning till kreativiteten och skapandet. Det rör sig kort sagt om en mycket lustfylld bilderbok, inte bara om konsten och konstnärskapet utan också om den konstnär som finns inom oss alla. Det är med stor förväntan man ser fram mot nya verk av Per José Karlén.
Back to Top